journal

journal

Skrivelser

Detta är en byrålåda. En plats där jag förvarar meningar i väntan på jordens undergång.

Nagelfar

BerättelsePosted by Finn Cederberg Sun, January 19, 2014 21:38:12

Gunnar byggde båtar. Hela dagarna stod han i lokalen nere vid varvet och snickrade. Trä och tjära var en del av honom lika mycket som ben och blod. Gunnar var känd för sin hantverksskicklighet och hade man en snipa eller en petterssonare i behov av upprustning var det till Gunnar man vände sig.

Gunnar sov inte mycket. Någon timme efter lunch och sen, om han hade tur, en timme efter middagen. Dagar av hantverk, nätter av sömnlöshet. Vad gör man om man inte kan sova? Gunnar var ju båtbyggare, så han började bygga en båt. En sådan man bygger på natten när ingen ser. Han byggde Nagelfar.

Sedan barnsben hade Gunnar varit intresserad av fornnordisk mytologi. Historien om Nagelfar var den som intresserat honom mest. En båt byggd av naglar. Tanken svindlade.

Han behövde naglar och erbjöd sig därför att vakta kyrkan, kostnadsfritt.

"Jag kan ju ändå inte sova", som Gunnar sa. "Hela nätterna ligger jag och vrider mig. Bättre då att jag gör någon nytta."

Församlingen hade sedan en tid tillbaka haft problem med inbrott och tackade honom för erbjudandet. Under sin promenad runt kyrkogården gick Gunnar alltid in i bisättningslokalen. Han lirkade sig in i kistorna och drog ut de dödas naglar med en liten tång. Det gick lättare ju äldre kroppen var. Tanken att ge sig ut på kyrkogården och gräva upp gravar hade slagit honom. Men vilket jobb det måste vara att gräva upp en grav. Tjugo naglar var sannolikt inte mödan värt. Bättre då att ta dem innan de läggs i jorden.

Han hade bestämt sig för att göra en kopia av Gokstadsskeppet, ett av de få bevarade vikingatida skeppen. Men det tog tid. Gokstadsskeppet är stort, ungefär tjugotre gånger fem meter, och det går åt en hel del naglar om man ska bygga en kopia. Det fick bli en mindre variant. Gokstadsskeppet på Gunnars vis. Åren gick och det dog inte så många i församlingen som Gunnar hade önskat. Han behövde fler naglar. Gärna så stora som möjligt. Han for till sjukhuset och erbjöd sina tjänster som nattvakt. Han skyllde på att det var för kallt att vandra omkring kyrkan nu när vintern stod för dörren. Det var ingen lögn men det var naglarna som var det verkliga skälet. Han var en billig vakt och sjukhuset behövde spara pengar. Men då fick han bevaka hela sjukhuset, inte bara bårhuset och kylförvaringen.

Det var okej med Gunnar.

Gunnar blev snart populär både bland personalen och patienterna. Han tyckte om att prata och var alltid på gott humör. Efter rundan bland de levande gick Gunnar ner till källaren och drog ut naglarna på de döda. Nästan tjugo år tog det för Gunnar att bygga Nagelfar.

En augustinatt var det dags för sjösättning. Vindarna var ljumma och stjärnorna visade vägen. Gunnar satte seglet.

  • Comments(0)//journal.finncederberg.se/#post55