journal

journal

Skrivelser

Detta är en byrålåda. En plats där jag förvarar meningar i väntan på jordens undergång.

Att finna tid

Att skrivaPosted by Finn Cederberg Tue, August 19, 2014 17:25:31

Har man jobb och familj kan det vara besvärligt att finna den tid som krävs för att skriva. Fritidsintressen och sociala åtaganden gör inte saken lättare.

Inledningsvis är det dock bara bortförklaringar till att inte sätta igång. Först krävs nämligen en idé och en sådan kan man skaffa sig under tiden man gör andra saker.

Innan jag sätter mig för att skriva måste min historia ha en struktur. Det löser jag i de redan existerande livsluckorna. Innan jag somnar, på väg till jobbet et cetera. Jag behöver alltså inte sätta av extra tid för detta.

När jag har grundförutsättningarna för berättelsen klara för mig kan jag börja skriva. Då behövs däremot tid. Ett allternativ är att byta ut exempelvis tv-tittande, träning eller motsvarande mot skrivande. Jag väljer att gå upp en timme tidigare än jag brukar. På det sättet skaffar jag mig minst en timme att skriva varje dag. På lunchen sätter jag mig i biblioteket och antecknar. Ytterligare minst tjugo minuter.

När man väl sitter vid datorn ska man skriva. Ingenting annat. Jag använder mig av musik för att hamna i flow. Startsträckan blir kortare och jag behöver inte vänta på inspiration. Att läsa ger också inspiration. Bra texter som ger en något att sträva mot.

Men att finna tid för läsning är en vetenskap i sig.  • Comments(0)//journal.finncederberg.se/#post64