journal

journal

Skrivelser

Detta är en byrålåda. En plats där jag förvarar meningar i väntan på jordens undergång.

Grodor och myror

BerättelsePosted by Finn Cederberg Thu, May 12, 2016 10:09:53

Jag gick ner till vattnet och lyssnade på myrorna. En myra hörs inte men när en miljon myror vandrar låter det som om marken viskar. Det svaga prasslet avbröts av en trast. Nej, det var inte en trast. Ljudet saknade staccatot hos fågelns målmedvetna födosök. Det var en groda som snubblade fram över barren. Den tycktes berusad. Myror satt fastbitna på dess kropp. På svaga ben försökte den fly från mattan av stridslystna rovdjur. Varje hopp gav intryck av att vara en stor ansträngning. Den skulle aldrig klara av att ta sig till säker mark. Jag bröt en pinne i mindre bitar som jag la ihop till en liten bår. Jag la den framför grodan och puttade på den baktill. Den kravlade upp självmant. Jag bar den på pinnarna till sjökanten. Den följde med utan protest och dök i vattnet så fort jag lagt ner den på marken. Väl under ytan fick den kraften åter och sträckte ut simtagen.

Inte sällan ställs naturvärde mot naturvärde. I detta fall grodor mot myror. Då är det bra om man har läst på. Groddjuren har det svårt idag. De trängs undan och glöms bort. Myrorna har inte riktigt lika stora problem. Dessutom var det inte svårt att se hur grodan plågades av myrornas bett. Svårare då att se myrornas behov. Om en sibirisk tiger fäller en kronhjort kan man ju lida med bytet men det är inte skäl nog till att rädda hjorten. När en kull björnungar blev övergivna av sin mor härom året då vinterdvalan avbröts av nedfallande pojke beslutade Länsstyrelsen att inte rädda ungarna. Naturen ska ha sin gång. Så är det. Men hade det varit sibiriska tigerungar som övergivits hade man förmodligen sett annorlunda på situationen. Inget konstigt egentligen. Tigrar går å andra sidan inte i vinterdvala. Det gör dock både grodor och myror.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.